Orlić je na TV Prva rekao Zapad i EU moraju da insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da “neće, ili ne mogu”.

“Teško je i naporno kada jedna strana daje sve od sebe da otvoreno sabotira svaku temu i pitanje i smišlja novu pakost Srbima na Kosovu i Metohiji i izbegava svoje obaveze. Cilj današnjeg sastanka je ZSO, predsednik Vučić će pokrenuti tu temu”, rekao je Orlić.

On je dodao da EU i Zapad moraju da insistiraju na ispunjenju obaveza Prištine, ali kako je ocenio, možda je Kurti jači od njih.

“Dogovoreno je i potpisano ako pričamo o ZSO, pre 10 godina je potpisana obaveza Prištine da je formira. Kurti i Vjosa Osmani pričaju gluposti. Sve je već utvrđeno i potpisano, sve što oni pričaju je zamajavanje”, izjavio je Orlić.

Ocenio je da su izbori koji su organizovani u opštinama sa srpskom većinom sramota i da je Kurti tim potezom otežao i obesmislio dijalog.

“Medijatori iz EU nisu u stanju 10 godina da obezbede ZSO. Takođe je izostala reakcija EU i Zapada za napade na Srbe sa Kosova i Metohije. Mi moramo da se borimo za interese svog naroda i države jer oni neće pokazati ni brigu ni razumevanje”, naveo je Orlić.

Predsednik Skupštine Srbije najavio je formalno organizovanje “nadstranačkog” Narodnog pokreta na sednici glavnog odbora 27. maja.