Ambasador Tolkač je potvrdio da se stav Ukrajine po pitanju Kosova neće menjati i zahvalio Srbiji na podršci u teškim trenucima i brizi o onima koji su izbegli iz Ukrajine.

“Naše dve države su na teškom zadatku odbrane principa medjunarodnog javnog prava. Svesni smo da situacija na Kosovu nije laka i nastavićemo da pružamo snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu vaše zemlje. Principi moraju da važe jednako za sve i kao što srpski zvaničnici ističu, kada branimo svoj integritet, time ga čuvamo i za druge”, poručio je Tolkač.

Orlić je izrazio zahvalnost Ukrajini na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naveo da se Srbija zalaže za poštovanje medjunarodnog javnog prava i puno uvažavanje početka teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN.

“Nažalost, znamo da postoje i oni koji se za principe međunarodnog prava zauzimaju na rečima, ali ih otvoreno krše na primeru Kosova i Metohije”, rekao je on i dodao da Priština ponovo jednostranim i opasnim potezima pokušava da ugrozi mir.
Orlić je izrazio spremnost Srbije da nastavi da pruža svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu, u šta se ambasador lično uverio tokom zajedničke posete sa predsednikom Srbije Vranju, kada je istakao da je za decu, kao i za odrasle izbegle iz Ukrajine, Srbija obezbedila sve neophodne uslove za život.