Politički dijalog Srbije i Nemačke Orlić i Bajer su ocenili kao “kvalitetan i redovan” i izrazili opredeljenost za dalje međuparlamentarno povezivanje, navodi se u saopštenju.

Bajer, poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU), pozdravio je, kako se navodi, ekonomske uspehe Srbije ostvarene prethodnih godina, iskazujući očekivanje da će nemački investitori nastaviti intenzivna ulaganja u Srbiju.

Orlić je rekao da je Nemačka najznačajniji privredni partner Srbije i jedan od vodećih stranih investitora, potvrdio da članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje Beograda i zahvalio Berlinu na podršci po tom pitanju, piše u saopštenju.

On je kazao da je Beograd pokazao “jasnu posvećenost” dijalogu sa Prištinom, “teško opterećenom iracionalnim ponašanjem (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija i njegovim drskim odbijanjem da ispuni ranije potpisane obaveze”, navodi se.

Bajer, koji je danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je očekivanje da će doći do implementacije do sada preuzetih obaveza u dijalogu, uključujući, na prvom mestu, formiranje Zajednice srpskih opština, dodaje se.

Sastanku je prisustvovao i direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer Jakov Devčić, kome je Orlić iskazao zahvalnost za dugogodišnju kvalitetnu saradnju i iskazanu podršku kada je reč o sprovođenju reformskih procesa u Srbiji, navodi se.