Predsednik pokreta Mladjan Djordjević ocenio je da bi otkazivanje izbora bio „odgovoran i državnički potez“ koji bi po njegovim rečima, sprečio društvene sukobe i dublju krizu.

„Odgovornost je na Dačiću, ne samo u pogledu referenduma, već i u pogledu izbora, koji se odigravaju u većem medijskom mraku i u većoj nedemokratiji nego izbori 2020. godine, koje je opozicija bojkotovala“, naveo je Djordjević a prenelo Oslobodjenje.

Dodao je da je predstojeći referendum „pokazna vežba za buduće promene ustavnog okvira, pre svega u pogledu brisanja Kosova i Metohije iz preambule“.

Navodeći da izmene najvišeg pravnog akta u zemlji ne mogu da se donose „u tajnosti i preko nelegitimnih institucija“, generalni sekretar Oslobodjenja Nikola Kosović ocenio je da nedelju dana pre glasanja, „ogromna većina gradjana ni ne zna da se održava referendum“.

„Nema javne rasprave, nema informacija u medijima, sve je skriveno od očiju javnosti“, naveo je Kosović.

On je podsetio da je pokret ranije izneo plan po kom bi Dačić kao predsednik parlamenta preuzeo rukovodjenje Srbijom do sticanja uslova za organizaciju „prvih slobodnih izbora od 2012. i dolaska SNS na vlast“.

„Za taj plan dobili smo podršku u Moskvi, ali i od odredjenih zapadnih krugova, i Dačić je o tome obavešten. Zbog toga insistiramo da se zvanično odredi prema mogućnosti otkazivanja referenduma i odlaganja aprilskih izbora“, naveo je generalni sekretar Oslobodjenja.