Obraćajući se poslanicima i gostima na svečanoj sednici kosovskog parlamenta povodom petnaestogodišnjice nezavisnosti Kosova, Osmani je rekla da se na današnji dan pamti “žrtva istrajnosti albanskih generacija”.

“Imajući u vidu ovaj uzvišeni čin, dozvolite mi da čestitam svakom građaninu na doprinosu u izgradnji naše zajedničke države. Setimo se požrtvovanosti i izdržljivosti generacija. Podsetimo se istorijskog predsednika Kosova dr Ibrahim Rugova, sećamo se naših sinova i kćeri koji su žrtvovali svoje živote u odbrani zemlje, istorijskog komandanta Adema Jašarija”, kazala je ona.

Osmani je rekla da se Kosovo za ovih 15 godina razvilo i ojačalo kao nova država.

“Naše institucije jačaju iz dana u dan i ovo je veliko dostignuće naših građana. Izazovi su nas naterali da se interno sukobimo jer su pogledi bili različiti, ali su nas ipak učinili jačima. Ne smemo dozvoliti da naše društvo bude polarizovano pred ovakvim izazovima, pred Srbijom moramo i jesmo jedno. Dalje jačanje države Kosovo je svačija misija”, rekla je predsednica.

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da mu je zadovoljstvo što ovaj dan obeležava na Kosovu.

“Mi smo nacija koja je doprinela miru u regionu i Evropi, uprkos tome što smo razdvojeni granicama. Nezavisnost Kosova bila je vekovna pravda koju je međunarodna zajednica dugovala Kosovu. Dan proglašenja nezavisnosti podseća na snagu otpora albanskog naroda. To je dan ponosa”, kazao je on.

Predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca rekao je da se seća i poštuje “mučenike slobode”.

“Danas je praznik, Dan nezavisnosti. Ovaj trenutak nas sve okuplja. Sećamo se naših besmrtnih mučenika, sećamo se i poštujemo naše svetle mučenike. Ne zaboravljamo nestale, žene i muškarce koji su bili zlostavljani i mučeni. Ne zaboravljamo one koji su godinama bili po zatvorima da bi naša deca živela u slobodi”, rekao je Konjufca.

Skupštini su se obratili i premijer Kosova Aljbin Kurti i predstavnici političkih stranaka u parlamentu.

Pre početka sednice šef poslanike grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri i poslanica Ganimet Musljiu postavili su na govornici amblem bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Manifestacije povodom 15 godina od nezavsnosti Kosova nastaviće se defileom pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova i policije.

Ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini biće zapaljene 1.133 sveće, što je, prema zvaničnim podacima Prištine, broj ubijene dece tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani prirediće prijem za najviše zvaničnike, poslanike, ministre, predstavnike diplomatskog kora i druge zvanice, dok će u prištinskoj hali sportova “Prvi oktobar” biti održan svečani “Koncert nezavisnosti”, u organizaciji Radio-televizije Kosova.

Manifestacije povodom Dana nezavisnosti Kosova danas će biti organizovane i u drugim kosovskim opštinama, a prijemi će biti priređeni i u diplomatskim predstavništvima.