“Predsednica Osmani je izrazila zahvalnost za jasnu poruku SAD od juče u vezi s nedavnim dogadjajima na severu zemlje (Kosova) i sa zahtevom za hitno uklanjanje barikada i prestanak pretnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napada na Kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misije EULEKS na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je navela da su barikade na severu Kosova postavile “ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande kojima rukovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić”.

Podvukla je da su napadi na institucije Kosova i medjunarodne institucije “zločini zbog kojih njihovi izvršioci moraju hitno da se suoče sa pravdom”.

Tokom sastanka s Eskobarom Osmani je istakla da Kosovo “nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga”, dok je delovanje Srbije pokušaj da se “naruši dijalog o medjusobnom priznavanju”.

Razgovarali su i o tome kako dalje unaprediti odnose Kosova i SAD, a posebno o zahtevu predsednice Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga, kao i za integraciju Kosova u evroatlantske strukture.