“Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti”, napisala je Osmani na fejsbuku.

Dodala je da “otvorena pretnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet nastavlja u toj zemlji”, dok je dodala da srpske policije i vojnika nikada neće biti na teritoriji Kosovo.

“To se mora odbaciti i jasno suprotstaviti od čitavog demokratskog sveta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja”, napisala je kosovska predsednica.

Ocenila je da sinoćnje ranjavanje pripadnika kosovske policije krivično delo i usmereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv delovanja za vladavinu prava.

“Takodje, napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje. Počinioci ovih akata moraju hitno biti privedeni pravdi, a pravosudne institucije moraju odmah reagovati”, napisala je Osmani.

Dobri poznavaoci bezbednosnih kretanja na Kosovu ističu da se radi o praznim pretnjama iz Srbije jer dozvolu za ulaza bezbednosnih snaga Srbije na Kosovu prema rezoluciji SBUN i Kumanovskom sproazumu daje jedino komandant KFOR-a.

Prema njima, u sadašnjoj situaciji ali i uopšte tako nešto je nemoguće da se dozvoli.

Petković: Priština priprema okupaciju severa Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da Priština “protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne” održavanje izbora.

Kako je saopšteno, Petković je na sastanku sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Majklom Davenportom, razgovarao o bezbednosnoj situaciji i istakao da Beograd niti želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza.

Petković je podsetio da je kosovska policija juče u Velikoj Hoči zaplenila vino, a pomenuo je i ulazak naoružane policije u vrtić u Leposaviću i izmedju 300 i 350 policajaca u severni deo Kosovske Mitrovice, kao i izbor predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Petković je naveo da Beograd podržava rad i aktivnosti Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, ali je ocenio da je potrebno da one budu intenzivnije i zatražio da se OEBS javno oglasi povodom tih dogadjaja.

“U suprotnom, poslednji dogadjaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi”, kazao je Petković.