“Danas je istorijski dan i istorijski trenutak jer je 14. decembar značajan datum u modernoj istoriji Republike Kosovo jer njime obeležavamo osnivanje naše vojske i podnošenje zahteva za članstvo u EU. Za Kosovo i njegove gradjane nikada nije postojala druga alternativa. Ovaj čin je posvećen svim gradjanima naše zemlje, ali pre svega ovaj trenutak posvećen je svakom detetu, ženi i čoveku Kosova”, kazala je ona.

Osmani je ocenila da je Kosovo zemlja ljudskih prava, slobodnih medija, garant verskih sloboda i dodala da je put najmladje države na starom kontinentu jasan.

Kurti je nakon potpisivanja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji rekao da je ovime preduzet prvi korak ka ostvarivanju “težnji i neraskidivog zalaganja našeg naroda za mir, slobodu, jednakost i pravdu, naše jasne evropske i evroatlantske orijentacije i društvenog i političkog konsenzusa da je budućnost naše zemlje u EU”.

Kurti je najavio da će aplikacija biti predata predsedavajućem EU, Češkoj u Pragu.

Kosovo zaslužuje da postane zemlja kandidat u Evropskoj uniji, rekao je predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca.

“Danas je važan dan za Kosovo. Okupili smo se sa velikim ponosom i posvećenošću da potpišemo pismo zahteva za članstvo u EU”, rekao je Konjufca.