“Ovo je sastanak EU i Zapadnog Balkana i nije mesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije”, rekla je Osmani novinarima po dolasku na samit.

Osmani je kazala da je dijalog odvojen proces koji se vodu uz posredovanje EU u Briselu i da taj proces treba da bude usmeren na “medjusobno priznavanje i istovremeno očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ustavnog sistema Kosova”.

Predsednica Kosova je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja “nastavak mentaliteta koji je postojao 1990-ih godina”.

“Taj mentalitet je doveo do rata i razaranja i ubistva 150.000 civila”, rekla je Osmani.

Ona je rekla da će na današnjem samitu najaviti da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u EU do kraja godine i da se nada da će dobiti punu podršku zemalja članica.

Takodje je pozvala lidere EU da podrže odluku o viznoj liberalizaciji za gradjane Kosova na sastanku Evropskog saveta 15. decembra.

“To bi bio jasan signal Zapadnom Balkanu da se vrednuje kada zemlja poštuje evropske vrednosti”, rekla je Osmani i dodala da se od EU nekad čuju zbunjujuće poruke.

“Na jednoj strani imate zemlje koje su poptuno usladjene s EU, a na drugoj zemlje koje su potuno uskladjene s (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom. One ne bi trebalo da budu tretirane isto”, rekla je Osmani.

Ocenila je da “treba nešto da znači da li stojite uz Ukrajinu ili Rusiju i da li ste uveli sankcije” i dodala da je “stajanje na pravoj strani istorije najmanje što treba da se očekuje”.

Dodala je da je ona lider zemlje koja je najviše proevropska, i da to pokazuje svojim delovanjem, posebno kad je reč o uskladjivanju sa spoljnim i bezbednosnim odlukama EU, uključujući sankcije Rusiji, kao i odupiranju uticaju Rusije i Kine.

Osmani je izrazila očekivanje da će zaključci današnjeg samita i deklaracija pokazati jedistvo EU ka ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.