Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, koji je u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a pre podne doputovao u posetu Ukrajini, na sastanku sa Zelenskim je “izrazio podršku ukrajinskoj vladi, ističući da OEBS podržava ukrajinski narod i napore da se uspostavi mir i stabilizuje region”.

“Impresivni su požrtvovanost i posvećenost predsednika Zelenskog u zaštiti ukrajinskog naroda i njegova hrabrost u suočavanju sa izazovima i posledicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pozivam Rusiju da odmah obustavi na agresiju”, rekao je Osmani, prenelo je u Skoplju Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Kako je istakao Osmani, OEBS podržava ukrajinski narod i nastaviće da pažljivo prati situaciju.

“Ova podrška je neophodna naporima Ukrajine da vrati mir i izgradi stabilnu budućnost za svoje građane”, rekao je Osmani na sastanu sa Zelenskim u Kijevu.

Predsedavajući OEBS-a je rekao da ta međunarodna organizacija ima mehanizme i kapacitet da radom na terenu pomogne ljudima iz konfliktnih područja.

“Jedan od prvih koraka trebalo bi da bude hitan povratak terenske misije OEBS-a u Ukrajinu. Misija će napraviti veliku razliku na terenu u obezbeđivanju stabilnosti, bezbednost i poštovanja ljudskih prava svakog građanina”, rekao je Osmani.

Poseta Bujara Osmanija Ukrajini je u okviru realizacije jednog od glavnih prioriteta predsedavanja Severne Makedonije OEBS-om 2023. godine, a u fokus su ljudi najviše pogođeni vojnom agresijom.