“Separatistička vlada u Prištini je zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje i time zagorčava i otežava život Srba na ovom prostoru. Vlada Republike Srbije morala bi da zatvori i prelaze Merdare, Končulj, Cerevajku kojima se najveći broj Albanaca kreće i ide put Evrope”, saopštio je ovaj pokret.

Kako je navedeno, “nije korektno da samo Srbi pate zbog delovanja Aljbina Kurtija, terorističkog ološa kako ga naziva Aleksandar Vučić, dok stanovnici ostalog dela pokrajine Albanci uživaju i slade se”.

Pokret je naveo da je “interesantno da se hapšenja obavezno vrše na prelazima Jarinje i Brnjak”.

“To su takozvani integrisani prelazi gde neposredno jedna pored druge stoje kosovska policija i policija iz Srbije. Zadatak srpske policije jeste da, zbog geografske lokacije jer je taj prostor naseljen isključivo Srbima, čuva kosovsku policiju i kosovsku carinu. Hapšenja se odvijaju na samoj liniji, vrši ih kosovska policija dok srpska policija to mirno gleda”, rečeno je u saopštenju.Srpska lista: Neosnovano hapšenje Trajkovića, Kurti nastavlja sa progonom SrbaSrpska lista je danas saopštila da “najoštrije osudjuje nastavak represije diktatorskog, antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji je bez ikakvih dokaza uhapsio Sladjana Trajkovića i optužio ga za ratni zločin”.

“Očigledna namera da se još jedan Srbin otme od svojih najbližih a Srbi zastraše kroz institucionalno nasilje ogleda se u činjenici da je Sladjan Trajković više od 8 godina bio kosovski policajac, na severu Kosova i Metohije živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin”, navela je Srpska lista.

Kako je saopšteno, “ovo neosnovano hapšenje je još jedan korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba sa svojih ognjišta”.