Članovi bande „400 mavozo“ koji mesecima kontrolišu zonu u kojoj se u subotu kretala grupa otetih misionara i članova njihovih porodica, tražili su po milion dolara za svaku kidnapovanu osobu, prema podacima do kojih je došao Frans pres.

Haićanski ministar pravde List Kitel (Liszt Quitel) potvrdio je umešanost te naoružane grupe i rekao za list Vašington post (The Washington Post) da otmičari obično traže visoke sume koje se posle spuste tokom pregovora. On je rekao da njegov tim ne učestvuje u pregovorima.

U nedelju je organizacija Kriščen ejd ministriz (Christian Aid ministries) čiji su članovi oteti misonari, saopštila da se u otetoj grupi nalazi pet muškaraca, sedam žena i petoro dece.

Ta verska institucija čije je sedište u Ohaju, navela je da su te osobe vraćale iz posete sirotištu kada su otete zajedno sa članovima svoje porodice.

U aprilu su pripadnici te iste grupe držali deset osoba medju kojima i dvoje francuskih sveštenika i to 20 dana u istom regionu, koji se nalazi izmedju Port-o-Prensa i granice sa Dominikanskom Republikom.

SAD označile su Haiti kao crvenu zonu, i ne preporučuju svojim državljanima da ga posećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani. //