Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova (MIP) Srbije Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazili su posle podizanja zastave BiH uverenje da će to diplomatsko predstavništvo doprineti unapredjenju bilateralne u poslovne saradnje izmedju država.

“Danas smo otvorili 57 diplomatsko predstavništvo BiH u svetu, a Konzulat u Novom Pazaru predstavlja još jedan korak ka unapredjenju dobrih odnosa izmedju dve države. Želimo da u Srbiji imamo prijatelja i partnera, sa zajedničkim ciljem da olakšamo negovanje porodičnih i poslovnih veza i doprinosimo unapredjenju saradnje u kulturi, obrazovanju, nauci..”, rekla je Turković.

Državni sekretar MIP-a Srbije Nemanja Starović naglasio je da je za Srbiju naročito važna saradnja sa susedima i svim zemljama regiona, a da je konzulat u Novom Pazaru važan za dalje unapredjenje svih oblika saradnje.

On je ovom prilikom pozvao BiH da još jednom razmotri priključenje inicijativi Otvoreni Balkan i izrazio nadu da će Sarajevo pozitivno odgovoriti na zahtev Beograda da u Bijeljini otvori svoj Generalni konzulat.

Srbija već ima konzulate u Mostaru i Banjaluci, kao i konzularnu kancelariju u Trebinju.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da Konzulat BiH u tom gradu predstavlja potvrdu stalnog poboljšanja odnosa izmedju dve zemlje.

“Želimo da Bošnjaci budu most saradnje izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je Biševac.

Otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru, u prvom komšiluku Generalnog konzulata Turske, prisustvovali su i neki predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, predsednici susednih opština, verskih zajednica, političkih partija i privrednika tog kraja.