Sajam koji traje do subote, 28. januara, ima izložbeni prostor od 30.000 kvadratnih metara.

Među glavnim izlagačima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredna mehanizacija popularnih brendova, sistemi za navodnjavanje, sistemi protivgradne zaštite, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i kompanije iz drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Konferencijski deo obuhvatiće aktuelne teme iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, o kojima će govoriti eminentni stručnjaci i predstavnici institucija, organizacija i kompanija.

Posebna pažnja biće posvećena tržištu voća i povrća, a u okviru ovog panela govoriće predstavnici velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera.

Jedna od glavnih tema biće klimatske promene i njihov uticaj na promene u proizvodnji voća i povrća.

Očekuje se da će ove godine sajam posetiti više od 40.000 ljudi.

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je na otvaranju Sajma da je njeno ministarstvo uvek tu za proizvođače da ih podrži svojim budžetom.

Dodala je da će njeno ministarstvo podržati proizvođače hrane i na sve druge načine, kako bi svoje proizvode plasirali na evropsko i svetsko tržište.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će uz pomoć sajma strani kupci sklapati poslove, a da će se roba iz Srbije i susednih zemalja plasirati na svetsko tržište.

On je istakao da Beograd ima 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar poljoprivrede Crne Gore Vladimir Joković rekao je da njegova zemlja na sajmu nudi voće, povrće i vino, jer postoje dobri ekološki i klimatski uslovi za njihovu proizvodnju.

“Crna Gora je prepoznata kao zemlja vinogradarstva, a poseban potencijal se nalazi u sektoru maslinarstva. Problem u Crnoj Gori je usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava i zbog toga je potrebno udruživanje”, rekao je on.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je ta zemlja u poslednje četiri godine uložila znatno više u sektor poljoprivrede nego prethodnih godina, kao i da su ukupna sredstva za kapitalne investicije povećane za 200 odsto.

Istakao je i da je Republika Srpska uložila dodatna sredstva za povećanje poljoprivrednih gazdinstava, kao i u ona u kojima je žena nosilac gazdinstva.

Ove godine na sajmu se, pored srpskih firmi i firmi iz regiona, predstavilo i 14 firmi iz Holandije.

Sajam su podržali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Ulaznica za sajam košta 500 dinara.