Otvaranju su prisustvovali v.d. direktora Doma zdravlja “Zvezdara” Aleksandra Mitrović, direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam i stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš.

Mitrović je novinarima kazala da je ovaj projekat započet prošle godine na inicijativu građana Malog Mokrog Luga.

“UNDP i USAID su nam donirali potrebnu opremu za dečije odeljenje. U proteklih osam meseci otvorili smo oralnu ambulantu u Mirijevu, dva savetovališta za dijabetes, donirana je sonda za kardiološke preglede i renovirana je fasada ambulante u Velikom Mokrom Lugu”, navela je ona.

Dodala je da se dečiji dispanzer sastoji iz dva dela – za bolesnu decu i za decu koja dolaze na sistematske preglede ili vakcinacije”.

Donacija USAID-a uključuje vage za merenje visine i težine, aparate za merenje krvnog pritiska, stetoskope, EKG aparat, pribor za sitne hirurške intervencije, sitnu opremu kao što su termometri, neurološki čekić, kao i nameštaj.

Direktorka misije USAID-a Bruk Ajšam navela je da je ova donacija deo pomoći američke vlade Srbiji u iznosu od više od 12 miliona dolara namenjenih ublažavanju posledica korona virusa i pružanju boljih usluga zdravstvene zaštite građanima.

“Veliki deo naše podrške uslugama zdravstvene zaštite koju smo obezbedili Srbiji zaposleni u zdravstvu moći će da koriste i u narednim godinama. Ova pomoć USAID-a obuhvatala je 14 vozila hitne pomoći, raznu opremu kao što su rendgen aparati i koncentratori kiseonika, ili renovirane prostorije”, rekla je Ajšam.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.