U okviru priprema za upis u srednje škole, predstavnici 31 kompanije koje realizuju dualno obrazovanje, podeliće svoja iskustva i predstaviti prednosti školovanja po dualnom modelu malim maturantima, ali i učenicima sedmih i šestih razreda osnovnih škola.

O pozitivnim iskustvima i prednostima ovog vida obrazovanja imaće priliku da čuju i od učenika koji se u tom modelu školuju.

Dualno obrazovanje je model obrazovanja u kojem učenici teoriju uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču kod poslodavaca tokom procesa koji se naziva „učenje kroz rad“. Кompanije koje učestvuju u modelu dualnog obrazovanja ispunjavaju propisane uslove za akreditaciju, što je svojevrsna garancija kvaliteta procesa učenja kroz rad.

Budući tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašina, tehničari drumskog saobraćaja, tehničari za logistiku i špediciju, ali i kuvari, konobari, pekari, poslastičari, tehničari za oblikovanje nameštaja i enterijera, operateri za izradu nameštaja, montera telekomunikacionih mreža i drugih, iz prve ruke saznaće šta ih očekuje u nastavku školovanja ako se opredele za dualno obrazovanje, navela je PKS

Među kompanijama koje učestvuju u Danu dualnog obrazovanja, koji traje od 11.00 do 16.00, su Bosch, Ball pakovanja, Telekom Srbija, Pošta Srbije, Igumanov, Кonelek, Fabrika kartona Umka, Mercator S i druge.

Predstavnici PКS i Nacionalne službe za zapošljavanje će đacima i njihovim roditeljima promovisati aktivnosti profesionalne orijentacije, koje mogu značajno pomoći u izboru budućeg zanimanja i planiranju karijere.

Prethodnih sedam godina gotovo 13.000 učenika je prošlo model dualnog obrazovanja u 850 kompanija i 165 škola, a školovali su se za 65 obrazovnih profila.