Fabrička proizvodnja pogodjena je slabom globalnom tražnjom i merama za kontrolu širenja korona virusa koje utiču na domaću potrošnju, navela je nacionalna statistička agencija i zvanična industrijska grupa Kineska federacija za logistiku u potrošnju.

Mesečni indeks potrošnje direktora koji objavljuju Federacija i Nacionalni biro za statistiku u julu je pao na 49 sa 50,2 u junu na skali od 100 poena prema kojoj sve što je ispod 50 ukazuje da aktivnost pada. Pad je zabeležen kod novih narudžbi, izvoza i zapošljavanja.

„Pritisak smanjenja je veliki. Uticaj epidemije i dalje raste“, rekao je ekonomista Džang Likin u saopštenju koje je izdala Federacija.

Vladajuća Komunistička partija prestala je da govori o ovogodišnjem ekonomskom cilju rasta od 5,5 odsto posle pada proizvodnje u drugom tromesečju završenom u junu u odnosu na prethodno tromesečje.

Usporavanje koje povećava rizik o gubitaka poslova što je politički rizik, dodatak je izazovima s kojima se Peking suočava uoči partijskog sastanka u oktobru ili novembru kada se očekuje da će Si prekinuti tradiciju i sebi dodeliti treći petogodišnji mandat na čelu partije.

Partija je obećala smanjenja poreza i drugu pomoć preduzetnicima pogodjenim time što su zbog antikovid mera privremeno zatvoreni Šangaj i drugi industrijski centri od kraja marta.

Luka Šangaj, najfrekventnija na svetu, saopštila je da je aktivnost vraćena na normalu, ali fabrike i druge kompanije rade pod antivirusnim merama koje ograničavaju radnu snagu i utiču na proizvodnju.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.