Ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari izjavio je da će njegova kancelarija pozvati američkog ambasadora na razgovor, a sadašnji premijer i dva bivša premijera odbacili su izjavu kao neosnovanu.

Bajden je u četvrtak, govoreći o Kini i njenom lideru Si Djinpingu, rekao da razmišlja o ulozi SAD u odnosu na Kinu i njenim pozicijama prema Rusiji, Indiji i Pakistanu.

“Kako to da rešimo u odnosu na ono što se dešava u Rusiji? I u odnosu na ono što mislim da je možda jedna od najopasnijih država na svetu: Pakistan. Nuklearno oružje bez ikakve kohezije”, rekao je on.

Zardari je danas rekao da je o tome razgovarao sa premijerom Šahbazom Šarifom i da su odlučili da pozovu američkog ambasadora da objasni Bajdenovi komentar.

“Kada Pakistan ima nuklearna sredstva, zna kako da ih čuva i kako da ih štiti”, rekao je Zardari.

Šarif je u saopštenju odbacio Bajdenove primedbe nazivajući ih činjenično netačnim.

On je rekao da se Pakistan tokom godina dokazao kao odgovorna nuklearna država i da se njegovim nuklearnim programom upravlja kroz tehnički ispravan sistem komandovanja i kontrole.

On je ukazao na posvećenost Pakistana globalnim standardima, medju kojima su standardi Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Šarif je rekao da Pakistan i SAD imaju dugu istoriju prijateljskih i obostrano korisnih odnosa.