Neredi su bili manje intenzivni nego prethodne noći, ali je situacija i dalje zapaljiva jer muslimani obeležavaju sveti mesec posta Ramazan, a Jevreji od sinoć slave Pashu koja traje nedelju dana, navodi AP.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je najmanje šestoro ljudi ranjeno u najnovijem nasilju.

Islamska uprava Vakf (Wakf), zadužena za svetlište u Jerusalimu, je objavila da je policija šok bombama i gumenim mecima rasterivala ljude.

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su obnovili raketnu vatru na Izrael, pa je pojačana bojazan od većeg sukoba.

Izraelska policija je navela da je desetine maloletnih izgrednika izazvalo haos bacajući kamenice i druge predmete na policajce i primoralo policiju da odgovori kako bi povratila “bezbednost i red”.

Kako javlja AP, Palestinci su se okupili u džamiji odgovarajući na pozive verskih vođa da se u njoj mole tokom noći.

Na jednom ulazu džamiju videlo se kako policajci izvode desetine Palestinaca sa svetilišta.

Stanovnici Jerusalim i posetioci su stajali u blizini i gledali na mobilnim telefonima snimke obnovljenih sukoba koji su se dogodili samo nekoliko metara dalje.

U noći između utorka i srede izraelska policija je ušla u džamiju ispaljujući šok bombe na Palestince koji su bacali kamenice i petarde.

Palestinski ekstremisti su odgovorili raketiranjem južnog Izraela , što je izazvalo izraelske udare iz vazduha.

Nasilje se stišalo u sredu ujutru, ali su palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili juče uveče još dve rakete iz pojasa Gaze.

Jedna je pala na tu palestinsku teritoriju, a druga kraj bezbednosne ograde koja odvaja Gazu od Izraela, rekla je izraelska vojska.

Izveštaja o žrtvama nije bilo, niti je Izrael odmah odgovorio.

Izraelska vojska je saopštila da je rano jutros ispaljeno više raketa iz pojasa Geze i da su se oglasile sirene za vazdušnu uzbunu u izraelskim naseljima kraj granice.

Kako je navedeno sedam raketa tipa zemlja – vazduh je ispaljeno i sve su eksplodirale u vazduhu.

Dodaje se da su dve ispaljene u pravcu Sredozemnog mora,ca ostale u pravcu Izraela.

Izraelski mediji javljaju su izgleda gađan izraelski avion. Presretači raketa nisu ispaljeni i izveštaja o povredama i šteti nije bilo.

Ubrzo posle izbijanja novog sukoba između policije i Palestinaca sinoć na svetilištu u Jerusalimu došlo je i do nereda na granici pojasa Gaze i u nekoliko gradova u Izraelu u kojima žive Arapi.

Tokom Ramazana uobičajena pojačana je napetost između dva naroda i pre dve godine nasilje na svetilištu u Jerusalimu je preraslo u jedanaestodnevni rat između izraelske vojske i Hamasa, islamske ekstremističke organizacije vladajuće u pojasu Gaze.

Mesto na kome džamija Al – Aksa, treća po značaju u islamu, je najsvetije u judaizmu i oni ga zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif).