Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vernika, medju kojima je bilo turista i hodočasnika koji su zauzeli svoje mesto iza redova pontifika u belim haljinama.

Franja je inspiraciju za božićne pouke pronašao u skromnosti Isusovih prvih sati života u jaslama.

“Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre”, rekao je on.

“Koliko smo ratova videli! A na koliko mesta se i danas sa prezirom tretira ljudsko dostojanstvo i sloboda! Kao i uvek, glavne žrtve ove ljudske pohlepe su slabi i ranjivi”, rekao je Franja.

On je dodao da i ovog Božića svet koji je gladan novca, moći i zadovoljstva ne ostavlja mesta za veliki broj male, siromašne i zaboravljene dece.

“Ne dozvolite da vas savladaju strah, rezignacija ili obeshrabrenje. Isusovo rodjenje u jaslama pokazuje gde se može naći pravo bogatstvo u životu: ne u novcu i moći, već u odnosima i ljudima”, rekao je on.

Po završetku mise, papa, koga je pomoćnik gurao u invalidskim kolicima, prošao je kroz baziliku sa statuom bebe Isusa u prirodnoj veličini u krilu i pored nekoliko dece koja su nosila bukete ostavivši statuu deteta Isusa u jasle.