On je naveo da humanitarna saradnja može da bude sredstvo za prevazilaženje viševekovnog neslaganja pravoslavaca i rimokatolika.

Papa se danas na sastao sa kiparskim arhiepiskopom Hrizostomosom II, a sastaće se i sa Svetim sinodom, najvišim telom u pravoslavnoj crkvi.
“Vekovi podela i razdora naterali su nas, čak i nevoljno, da prihvatimo neprijateljstvo i predrasude jednih prema drugima, što su predubeđenja često zasnovana na oskudnim i iskrivljenim informacijama”, naveo je papa.

Arhijereji Kiparske pravoslavne crkve žele da ojačaju veze sa Svetom stolicom jer se manjinske hrišćanske zajednice u obližnjim zemljama osećaju ugroženo.
Nakon turske invazije 1974. godine, oko 170.000 hrišćana je pobeglo sa severa Kipra na kom sad žive uglavnom Turci, a uništene su crkve, manastiri i druga obeležja hrišćanstva.

Uništavanje hrišćanskih verskih objekata bilo je medju ključnim temama razgovora arhiepiskopa Hrizostoma i pape Franje.

Kiprani se nadaju da bi papa, kao uticajna ličnost, mogao da pomogne oživljavanju pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra i da pomogne da se povrate opljačkana verska umetnička dela, uključujući ikone, freske i mozaike.

Po dolasku juče, Franja je pozvao kiparske Grke i Turke da nastave pregovore, rekavši da pretnje i demonstracija sile samo produbljuju razdor koji traje skoro pola veka.

  //