Papa, sa maskom na licu, išao je centralnim prolazom crkve uz pevanje hora Sikstinske kapele čime su počele službe povodom božićnih praznika u Vatikanu, kada se obeležava rodjenje Isusa u Vitlejemu.

Ponoćna misa je zapravo počela u 19.30, delom zbog izdržljivosti 85-ogodišnjeg pape i delom kao nešto što je preneto od prošle godine kada je služba morala da se završi pre policijskog časa koji je bio na snazi u celoj Italiji.

Ove godine nema policijskog časa ali broj slučajeva je skočio ove nedelje čak iznad nivoa 2020. godine. Drugi dan zaredom Italija je imala novi dnevni rekord novozaraženih sa 50.599 slučajeva. Umrla je 141 osoba u prethodna 24 časa, čime je ukupan broj umrlih u zemlji u pandemiji porastao na 136.386.

Državni sekretar Vatikana uveo je novu obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u Vatikanu, proširivši ga na sve izuzev onih koji su se oporavili od korona virusa. Ranije je vakcinacija bila obavezna samo za one koji su direktno u kontaktu sa javnošću kao što su zaposleni u Muzeju Vatikana i pripadnici Švajcarske garde, dok su ostali mogli da idu u vatikanske prostorije sa redovnim testiranjem.

Obavezna vakcinacija se ne odnosi na vernike koji prisustvuju misi ali oni moraju da nose maske.

Papa Franja je rekao da je vakcinacija “čin ljubavi” i pozvao je bogatije zemlje da obezbede vakcine za zemlje u razvoju.