Franja je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije “kako bi se dogovorili o mogućem sastanku” sa patrijarhom Kirilom.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je “spreman da otputuje u Moskvu” čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

“Za razgovor sa bratom, nema protokola. Mi smo braća”, rekao je papa Franja novinarima u avionu na letu iz Atine u Rim posle posete Grčkoj.

Dve crkve su se podelile tokom Velikog raskola 1054. godine i ostale su nepomirljive oko niza pitanja, uključujući primat pape i optužbe ruske pravoslavne da Katolička crkva nastoji da preobrati vernike u bivšim sovjetskim republikama.

Papa je tokom boravka na Kipru i u Grčkoj pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

On je na sastanku u subotu u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom ponovio izvinjenje pape Jovana Pavla drugog za grehe koje su katolici “činjenjem ili propuštanjem” skrivili prema “pravoslavnoj braći” tokom vekova. Papa Jovan Pavle drugi boravio je u poseti Atini 2001. godine.

Franja je rekao da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog “žedji za dominacijom i moći ozbiljno oslabili zajedništvo” hrišćana.

Predsednik Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije mitropolit Ilarion rekao je 7. oktobra italijanskom dnevniku Korijere dela sera da će novi susret Kirila i pape biti najavljen neposredno pre samog sastanka.

On je u istom intervjuu istakao da su važni sadržaj i rezultati sastanka.

Istorijski sastanak pape Franje i patrijarha Kirila desio se 12. februara 2016. godine u Havani. To je bio prvi sastanak te vrste u istoriji, jer se poglavari Katoličke i Ruske pravoslavne crkve vekovima nisu sastajali.

Njih dvojica su se sastala u VIP salonu aerodroma u Havani kada je papa putovao za Meksiko.

“Mi smo braća”, rekao je Franja tog dana dok je grlio Kirila.