Tema samita koji će biti u Italiji, je veštačka inteligencija (AI), najavila je danas predsednica njene vlade Đorđa Meloni.

Ona je u video poruci rekla da će papa učestvovati na zasedanju “pozvanh zemalja, a ne samo članica G7”.

“Uverena sam da će prisustvo Svetog oca dati odlučujući doprinos definisanju regulatornog, etičkog i kulturnog okvira za veštačku inteligenciju” – rekla je ona.

G7, pored Italije, obuhvata Kanadu, Francusku, Nemačku, Japan, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Samit šefova tih država ili vlada biće od 13. do 15. juna u Borgo Egnaciji, luksuznom letovalištu kod Barija, na jugoistoku Italije.

Učestvovaće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Papa Franja je u decembru 2023. godine pozvao međunarodnu zajednicu da donese obavezujući sporazum za regulisanje veštačke inteligencije, naglasivši važnost etike u suočavanju s “ozbiljnim rizicima” povezanim s novim tehnologijama.

Horhe Maria Bergoljo  – što je svetovno ime pape je pozvao na razmišljanje o “osećaju granice”, smatrajući da ljudska bića “rizikuju da u potrazi za apsolutnom slobodom padnu u spiralu tehnološke diktature”.

AI, koja će “postajati sve važnija”, može se zloupotrebiti za “kampanje dezinformacija”, “mešanje u izborne procese” i “Quticaj na donošenje odluka” – napisao je pšapa u poruci na šest stranica koju je Vatikan objavio na nekoliko jezika.

Ta objava je izneta posle postizanja sporazuma Evropske unije o zakonodavstvu bez presedana na globalnom nivou o veštačkoj inteligenciji, čiji je cilj promovisanje inovacija u Evropi uz ograničavanje mogućih zloupotreba ovih tehnologija.

U avgustu je Kina uvela niz propisa o sadržaju koji generiše veštačka inteligencija.

Papa – argentinski jezuita je u nekoliko navrata govorio o razvoju veštačke inteligencije.

On je 2019. godine uveo koncept “algor-etike” tražeći na uspostavljanje “etike algoritama” za proučavanje odnosa između ljudi i mašina.

Sam papa Franja je bio predmet lažnih slika koje je generisala veštačka inteligencija na kojima je u beloj perjanoj jakni, ili kako se zabavlja u noćnom klubu, kako vozi motocikl “Harli-Dejvidson” s oznakom Vatikana, zatim kako namršten preteći podiže bejzbol-palicu i čak niz slika kako se – venčava.