Orban čije se antiimigracione politike sukobljavaju sa papinim pozivom za pružanje dobrodošlice izbeglicama, pozdravio je papu u Muzeju lepih umetnosti i njih dvojica su otišli na privatni sastanak kome prisustvuju i madjarski predsednik Janoš Ader i vatikanski zvaničnici.

Papa Franja stigao je jutros u Budimpeštu u kratku posetu povodom mise koju će služiti na zatvaranju velikog medjunarodnog verskog kongresa, a prethodno će se sastati sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sve oči će biti uprte na kratak susret sa Orbanom, sa kojim bi papa, zagovornik prihvata migranata i tolerancije prema LGBT populaciji mogao da ima neslaganja.

Orban je često opisivao svoju vladu kao branitelja hrišćanske civilizacije u Evropi i branu protiv migranata iz većinski muslimanskih zemalja. Papa Franja je izrazio solidarnost sa migrantima i izbeglicama i kritikovao, kako je rekao, „nacionalni populizam“ vlada kao što je madjarska. On je pozvao vlade da prihvate i integrišu što više migranata.

Papa Franja će provesti samo sedam sati u Budimpešti pre nego što krene danas popodne u trodnevnu državnu posetu susednoj Slovačkoj.

Vatikan i madjarski zvaničnici insistiraju na tome da papa Franja ovim neravnomernim rasporedom poseta ne namerava da uvredi Madjarsku ukazujući da su ga madjarska crkva i država pozvali samo da danas zatvori medjunarodnu versku konferenciju.

Organizatori očekuju čak 75.000 ljudi na misi na Trgu heroja, a skup je organizovan sa malo restrikcija oko korona virusa, iako se Madjarska kao i ostatak Evrope bori sa novim širenjem zaraze podstaknutim vrlo zaraznim delta sojem virusa.

Iako je Madjarska lekarska komora molila, organizatori kongresa odlučili su da ne traže potvrde o kovid vakcinacijama, testovima, maske ili socijalno distanciranje za učesnike.

Organizatori su medjutim naveli da su naredili da se raspodeli 30.000 maski kao i dezinfekciono sredstvo za ruke i pozvali su sve učesnike da paze, mada je malo njih nosilo maske.

Na letu iz Rima papa je izgledao u dobroj formi dva meseca posle teške operacije kada mu je otklonjeno 33 centimetara debelog creva. 84-godišnji papa je dugo razgovarao sa novinarima u zadnjem delu aviona.

Papa je rekao da se raduje nastavku putovanja u inostranstvo posle zastoja zbog korona virusa i postoperativnog oporavka.

Posle sastanka sa Orbanom papa je predsedavao zajedničkom sastanku sa svojim biskupima i zatim sa hrišćanskim i jevrejskim vodjama.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.