Sve oči će biti uprte na njegov kratak susret sa Orbanom, sa kojim bi papa, zagovornik prihvata migranata i tolerancije prema LGBT populaciji mogao da ima neslaganja.

Papin avion sleteo je oko 7.45, preneo je novinar agencije Frans pres koji se nalazi u letelici. Papa treba u 14.45 da napusti Budimpeštu i da ode u susednu Slovačku gde će provesti tri dana u državnoj poseti.

Poglavar Rimokatoličke crkve imaće susret od oko 30 minuta u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti sa madjarskim premijerom, kojem će prisustvovati i predsednik Janoš Ader i dva najviša zvaničnika rimske kurije.

Postavlja se pitanje da li će papa Franja, poznat po svom otvorenom govoru pokrenuti iza zatvorenih vrata pitanja koja on smatra važnim kao što je pitanje migranata i tolerancija prema LGBT populaciji što mogu biti neprijatne teme za Orbana.

Prihvat izbeglica iz svih regiona koje kucaju na vrata bogatih zemalja bežeći od ratova ili ekonomske bede je nešto za šta se argentinski papa stalno zalaže, što nekad nailazi na nerazumevanja čak i u katoličkim redovima.

Papa je došao u Budimpeštu na poziv Medjunarodnog euharističkog kongresa, sledeći korake Jovana Pavla drugog koji je prisustvovao tom dogadjaju 1985. u Najrobiju u Keniji.

Ovo je papino prvo putovanje u inostranstvo od kada je imao operaciju stomaka u julu, i on sam je priznao da je to možda prenaporno za njega u ovom trenutku.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.