Papa Franja izneo je svoju viziju budućnosti Evrope na početku svoje trodnevne posete Mađarskoj.

U pažljivo odmerenom govoru, on je zatražio od Evropske unije da odobri bezbedne i legale puteve za migrante da uđu na njenu teritoriju, a od mađarske vlade da Evropu ne pravi “taocem” populističkih zahteva.

Papa, međutim, nije bio uglađen kada se obratio predsednici države Katalin Novak i populističkom premijeru Viktoru Orbanu, čija mlaka podrška Ukrajini iritira ostale članice Evropske unije.

Franja je podsetio na ideale koji su bili osnov za stvaranje Unije i iskazao žaljenje zbog toga što su ti ideali zamenjeni usponom nacionalizma i “adolescentskom ratobornošću”.

“Čini se da prisustvujemo tužnom sumraku tog horskog sna o miru, i da solisti rata uzimaju primat”, rekao je rimokatolički poglavar.

On je dodao: “Na ovom istorijskom raskšću, Evropa je krucijalna… Pozvana je da preuzme svoju pravu ulogu, a to je da ujedini te što su otuđeni, i da ukaže dobrodošlicu drugim narodima i da odbije da bilo koga smatra večitim neprijateljem”.

Mađarski zvaničnici kažu da je primarni cilj papine posete njegovo obraćanje katoličkoj pastvi, ali s obzrom na rat u susednoj Ukrajini, Orbanovo suprotstavljanje drugim zemljama EU u vezi sa vladavinom prava i pravima LGBT populacije, papine reči i dela u samom srcu Evrope nose sa sobom snažan politički podtekst.

Franja se više puta zalagao za mirno rešenje rata u Ukrajini i iskazivo solidarnost sa ukrajinskim narodom, a poseta Mađarskoj dovela ga je najbliže što je ikada prišao ukrajinskom frontu.

Papa planira da se sutra sastane sa oko 35.000 izbeglica iz Ukrajine koji se nalaze u Mađarskoj.

U tu zemlju je na samom početku rata ušlo oko 2,5 miliona izbeglica iz Ukrajine.