„Mnoga naša braća i sestre morali su se zatvoriti da bi se odbranili od bombi“, rekao je rimokatolički poglavar pred oko 50.000 vernika na Trgu Svetog Petra u Rimu.

Papa Franja se molio za slobodan pristup svetim mestima u Jerusalimu, gde je više desetina ljudi povredjeno poslednjih dana u sukobima.

Kao referencu na pretnju nuklearnim ratom, Franja je citirao naučnika koji je 1955. upitao: „Da li ćemo okončati ljudsku rasu ili će se čovečanstvo odreći rata?“

„Neka sukob u Evropi učini da budemo više zabrinuti za druge situacije, sukobe, patnje….situacije koje ne možemo da previdimo i koje ne želimo da zaboravimo“, rekao je papa.

„Neka Izraelci, Palestinci i svi stanovnici Svetog grada, zajedno sa hodočasnicima, iskuse lepotu mira, žive u bratstvu i slobodno pristupaju svetim mestima, poštujući medjusobna prava“, rekao je.

Papa se molio za „mir za Bliskom istoku, rastrzanom godinama podela i sukoba“, kao i za Mjanmar, Avganistan i ceo kontinent Afrike.

Papa, koji je posle 2019. prvi put govorio pred okupljenim vernicima za Uskrs, rekao je i da su „dve godine pandemije ostavile teške posledice“.

Poglavar Rimokatoličke crkve je povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru rekao da su „društva danas degradirana sebičnošću i individualizmom“.

Po završetku mise papa Franja je iz „papamobila“ pozdravio vernike.