Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova u Savet Evrope na današnjoj sednici u Strazburu podržao je 131 poslanika, dok je 29 glasalo protiv.

Dokument koji je sačinila grčka poslanica Dora Bakojani prethodno je, 27. marta, usvojio Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju.

Konačnu odluku o članstvu Kosova treba da donese Komitet ministara Saveta Evrope koji će zasedati sredinom maja.

Izvestiteljka za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani na početku današnje rasprave pozvala je poslanike da Komitetu ministara preporuče prijem Kosova u članstvo Sveta Evrope.

Bakojani je istakla da se njen izveštaj ne bavi pitanjem državnosti Kosova .

Grčka poslanica je podsetila i da je u svom izveštaju podvukla tri stvari koje je potrebno hitno sprovesti.

To su, kako je navela,  primena odluke Ustavnog suda u vezi imovine manastira Visoki Dečani, što je ispunjeno,  problem eksproprijacije imovine manjinskih zajednica i uspostavljanje Zajednice srpskih opština što je, kako je dodala, najveće otvoreno pitanje.

U dokumentu koji je danas bio pred poslanicima iz 46 država članica SE, navodi se da bi članstvo u Savetu Evrope doprinelo da Kosovo “nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se posveti postojećim izazovima”, kao što su jaz između normativnih standarda i njihove efikasne primene, potreba da se poboljša zaštita prava nevećinskih zajednica, i podsticanje klime koja pogoduje izgradnji poverenja, pomirenju i inkluziji.

Kao “veliki iskorak” pozdravlja se sprovođenje presude Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.

Vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani bio je jedan od tri uslova za ulazak Kosova u Savet Evrope. Preostali su formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, uključujući imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ta dva uslova su u nacrtu Mišljenja označena kao “post-pristupne obaveze Kosova”, koje Priština mora da ispuni posle prijema u Savet Evrope.

U dokumentu se navodi da će formiranje ZSO pomoći da se obezbedi zaštita prava kosovskih Srba i da PSSE treba da očekuje od Prištine preduzimanje “suštinskih i konkretnih koraka” u cilju njenog uspostavljanja.

U Mišljenju se navodi i da bi članstvo u Savetu Evrope bilo prekretnica u procesu evropskih integracija Kosova.

Članstvo u SE omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Kosovo je podnelo zahtev za pristupanje Savetu Evrope u maju 2022. U martu 2023. Savet Evrope je odlučio da aplkaciju Kosova prosledi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.