Kako navodi ta stranka u saopštenju, ona je kao primer navela šestogodišnju Z.M. iz Brezjaka kod Loznice za čije je usvajanje porodica iz Švedske platila 14.500 evra.

“Trenutno 71 dete iz Srbije čeka da bude prodato strancima usvojiteljima iz inostranstva. Zar Srbija ne može da zbrine 71 dete? Usvojenje se odvija po sramnom ugovoru sa stranim kompanijama koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Djordjević, današnji direktor Pošte Srbije”, rekla je Ivana Parlić na sednici Skupštine Srbije.

Parlić je istakla da je Srbija jedina evropska država sa kojom švedska kompanija ima takav ugovor, i dodala da je devojčicu Z.M. iz hraniteljske porodice “otrgla” bivša ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, jer je po Haškoj konvenciji za usvajanje dece iz Srbije kada je usvojitelj stranac, nadležan ministar za socijalna pitanja.

“Ko je Darija Kisić da detetu oduzme radost i pravo da živi u svojoj zemlji? Potrebno je pokrenuti postupak povratka devojčice u Srbiju, koja je otrgnuta od svoje hraniteljske porodice”, rekla je Ivana Parlić.

Parlić je navela da je Z.M. živela u hraniteljskoj porodici u Brezjaku od drugog meseca života do prošlog ponedeljka i išla u školu u Nedeljicama sa ostalom decom, a da je njena hraniteljka Z.J. nedavno saznala da će “devojčica ekspresno biti poslata u Švedsku”.

“Biološka majka devojčice pokrenula je pred nadležnim sudom postupak za povratak vršenja roditeljskog prava, za koje osnovano sumnjam da joj je oduzeto prevarnim radnjama Centra za socijalni rad Rakovica. Zahtev za usvojenje deteta podnela je i državljanka Srbije S.B. iz Loznice, a ministarstvo joj nije izašlo u susret”, rekla je Ivana Parlić.

Ona je ukazala da je devojčica državljanka Srbije, rodjena u Srbiji i srpski jezik je jedini koji govori.

“Ima pravo da nastavi život u svojoj zemlji među svojim narodom i ko joj to pravo oduzima”, rekla je Ivana Parlić.

Dodala je da je Centar za otetu i ostavljenu decu poslao upit MUP-u o tome kako je dete dobilo putnu ispravu iako usvojioci nisu upisani kao biološki roditelji umesto biološke majke.
Ministarstvo demantovalo izjavu poslanice Narodne stranke o usvajanju dece

Ministarstvo za brigu o porodici osudilo je danas poslanicu Narodne stranke Ivanu Parlić zbog toga što je, kako se navodi u saopštenju, u direktnom televizijskom prenosu iznela podatke o maloletnom detetu bez roditeljskog staranja i “grube neistine o usvajanju dece”.

“Poslanica Parlić je iznela veliku laž da je maloletno dete Z.M. 12. decembra iz hraniteljske porodice odvedena u Švedsku. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ističe da je proces usvojenja u ovom slučaju u toku i nije doneto konačno rešenje”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo smatra da je ta poslanica gradjane Srbije dovela u zabludu, sa ciljem uznemirenja javnosti i tog deteta.

“Ministarstvo naglašava da je proces usvojenja dece strogo kontrolisan i da se o svakom koraku u okviru njega vodi računa, sa ciljem najboljeg interesa deteta”, dodaje se.

Poslanica Parlić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije omogućila da stranci usvajaju decu iz Srbije uz novčanu naknadu i dodala da je jedna devojčica iz Brezjaka kod Loznice upućena u Švedsku za 14.500 evra.