Patrijarh će na bratunačkom groblju služiti parastos srpskim žrtvama.

Posle toga će zvaničnici položiti cveće i vence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju i obratiti se prisustnima.

Obeležavanju više od 3.000 Srba iz Birča i srednjeg Podrinja tokom rata u Biosni i Hercegovni (BiH) prisustvuju i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri u vladama Srbije i RS, srpski predstavnici u zajedničkim organima na nivou BiH, predstavnici opština i gradova iz Srbije i RS i brojne delegacij boračkih udruženja.

Naziv ovogodišnjeg programa obeležavanja sećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je “32 godine – zločin bez kazne”.

Pomen se organizuje povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992, u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a deset se još vode kao nestali.

U Bratunac je organizovano stigao veliki broj građana Srbije, a kod mosta Bratoljub, koji kod Bratunca spaja Srbiju i Republiku Srpsku preko reke Drine, nalazi se oko 50 autobusa. 

Na deonici puta koja vodi ka mestu obeležavanja postavljene su fotografije srpskih žrtava.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *