Pašalić je za današnje izdanje lista Danas rekao da je kao zaštitnik građana još 5. februara 2021. godine uputio preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da “svi policijski službenici prilikom obezbeđivanja javnih skupova, održavanja javnog reda i mira, i primene policijskih ovlašćenja prema građanima, imaju vidno istaknute identifikacione oznake na osnovu kojih ih je moguće lako identifikovati”.

Kako je naveo, MUP je do poslednjeg protesta “postupao po navedenoj preporuci”.

List podseća da je takozvana “fantomka” sastavni deo interventnih uniformi, i da se nosi isključivo u posebnim situacijama kao što su antiterorističke akcije ili hapšenja visokopozicioniranih kriminalaca, kao i da je najproblematičnije to što građani, nad kojima je eventualno prekoračena sila prilikom protesta, nemaju način da prijave policajca koji je to učinio, jer ne mogu da ga identifikuju.

Zaštitnik građana pokrenuo je danas po sopstvenoj inicijativi postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova u slučaju razbijanja izloga Prajd Info Centra u Beogradu.

“Zaštitnik građana je zatražio da mu se u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim okolnostima tog slučaja, uključujući informaciju koje mere je policija preduzimala u saradnji sa drugim nadležnim organima kako bi se počinilac identifikovao, procesuirao i na odgovarajući način sankcionisao”, navedeno je u saopštenju.

Iz Prajd Info Centra saopštili su u nedelju da je nepoznata osoba razbila izlog njihovih prostorija i na društvenoj mreži X objavili su snimak sa nadzorne kamere na kom se vidi da maskirani napadač šutira izlog.