On je novinarima u Beogradu zbog toga izjavio da su “reakcije često neprimerene ili nisu adekvatne (izvršenom) nasilju”.

Naglasio je da je u prevenciji nasilja najvažnije da svako radi svoj posao i da “svi budu koordinirani”.

Upitan o pojavnim oblicima nasilja u školama posle majskog ubistva, Pašalić je kazao da se “imitira ono što se dogodilo, preti se oružjem, tu su i dojave o bombama”, kazao je Pašalić.

Kazao je da je među metodama koje su nadležni primenili bilo “efikasnih i neefikasnih”, te da je “najvažnije da svi urade svoj posao i da budu uvezani”.

“Treba da prođe neko vreme da bi rezultati bili vidljivi”, rekao je Pašalić uoči predstavljanja izveštaja Zaštitnika građana i panela mladih savetnika o nasilju u školama za 2023.

Upitan o stopi nasilju u školama, ove godine u odnosnu na prethodnu, odgovorio je da je to teško porediti s obzirom na majsku tragediju u školi “Vladislav Ribnikar”, gde je učenik ubio devet vršnjaka i školskog čuvara.

“Izuzetno je povećana pažnja svih koji se bave zaštitom i prevencijom, od roditelja, škole, do policije”, kazao je Pašalić.

Izveštaj se bavi istraživanjme u školama o nasilju nad osetljivim društvenim grupama, a nastao je u okviru zajedničkog projekta “Promocija različitosti i i ravnopravnosti u Republici Srbiji” Saveta Evrope i EU.

Zamenica šefa kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nada Ćuk je podržala aktivnosti Ombudsmana, te ukazala na značaj unapređenja načela tolerancije i najavila pokretanje projekta za prevenciju nasilja u školama.