“Niko ne treba Crkvu da uči, da joj objašnjava šta je Kosovo i kako Crkva treba da postupa na Kosovu i oko Kosova”, rekao je patrijarh Porfirije, nakon molebana za narod na Kosovu i Kosovo u hramu Svetog Save.

On je rekao da je SPC na Kosovu oduvek, nikad nije odstupala i nije napustila Kosovo i Metohiju, i nikada pa ni sada nije ostavila narod i svetinje, sela i gradove, sve ono što Kosovo “kao biser jeste”.

Kako je istakao, “Crkva je na Kosovu i Metohiji i sada i uvek će biti, Crkva je tamo ne naprosto u mislima iz udobnih kabineta i konfornih salona, ne praznim i histeričnim rečima koje najčešće samo zvone, nego delom”.

“Ona je tamo onim što ona jeste, ona je tamo sobom. Crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga sobom gde god da je Crkva u našem narodu. Crkva je Kosovo donela u sve naše gradove, u svaki pedalj zemlje gde mi živimo”, rekao je patrijarh Porfirije.

SPC je najavila da će tokom uskršnjeg posta svakog petka u više beogradskih hramova služiti moleban za narod na Kosovu i Kosovo.