“Svim muslimanima, našoj braći i sestrama po praocu Avramu – Ibrahimu, ali i braći i sestrama po radostima, brigama, zajedničkim pregnućima u kojima učestvujemo na dobro svih – želimo mir, zdravlje i sreću povodom nastupajućeg Kurban-bajrama”, naveo je on, prenela je SPC.

On je u čestitki poželeo da “sve muslimane, na ovaj veliki praznik, obraduje anđeo milosrđa i daruje izobiljem radosti”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Kurban bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vernicima islamske veroispovesti.

“Neka vam Bajramski dani ispune srca radošću i budu podstrek za činjenje dobrih dela i predani rad za još bolju budućnost vaših porodica, rodbine i komšija”, naveo je Vučić, saopštio je njegov kabinet.

Izrazio je uverenje u “još posvećeniji” nastavak zajedničkog rada u duhu istinskih vrednosti.

“Uveren sam da ćemo u danima koji su pred nama još posvećenije zajednički raditi u duhu istinskih vrednosti i brižno negovati duhovnu slogu i tradiciju, na dobro svih građana naše Srbije, jačajući neprolazne vrednosti mira, ljubavi i međusobnog razumevanja”, naveo je on.

Čestitku je uputila i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministarka kulture Maja Gojković i ministar odbrane Miloš Vučević.

Među onima koji su islamske veroispovesti, po podacima resornog ministarstva, u Srbiji su najbrojniji Bošnjaci, slede Albanci, Turci, Aškalije, Egipćani, Goranci i deo Roma.

Кurban bajram, koji se ove godine slavi 28. juna, verski je praznik muslimana koji okuplja ljude u dobru, uči ih zajedništvu i poziva na solidarnost.