Iako je ogranak Islamske države preuzeo odgovornost za napad, Kremlj tvrdi da su “radikalni islamisti” samo sproveli napad 22. marta na “Krokus siti hal”, ali je optužio Ukrajinu i Zapad da su bili uključeni.

“Pokušavaju da nam nametnu da teroristički akt nije počinio režim u Kijevu, već pristalice radikalne islamske ideologije, možda pripadnici avganistanskog ogranka ID”, rekao je predsednik Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev na sastanku u Kazahstanu.

On je kazao da je važnije utvrditi ko je “naručilac i sponzor monstruoznog zločina”.

“Tragovi zločina vode do ukrajinskih specijalnih službi. Ali svi znaju da režim u Kijevu nije nezavisan i da ga potpuno kontrolišu SAD”, rekao je Patrušev.

Rusko tužilaštvo poslalo je danas zahteve za informacijama SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Kipru o potencijalnoj umešanosti zapadnih zemalja u terorističke napade na Rusiju, javila je državna novinska agencija Tass.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je juče da će pronaći naručioce napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kome je poginulo 144 ljudi, u najtežem napadu na ruskom tlu u poslednje dve decenije i pozvao ruske bezbednosne snage da ojačaju obezbeđenje na mestima masovnih okupljanja.

On je 25. marta rekao da su četvorica napadača koji su ubili više od 130 ljudi “radikalni islamisti” i da su uhapšeni dok su pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *