Baloni Sjedinjenih Američkih Država su od početka prošle godine, ilegalno leteli na velikim visinama u vazdušnom prostoru Kine više od 10 puta, bez odobrenja kineskih vlasti, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Nije retkost da američki baloni ilegalno uđu u vazdušni prostor druge zemlje, rekao je Vang na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

“SAD su takođe često slale ratne brodove i avione da izvrše izviđanje Kine, što podriva suverenitet Kine”, rekao je on. “SAD bi trebalo da promene svoje postupanje i da se malo preispitaju, umesto da blate ili okrivljuju kinesku stranu”, dodao je.

Vang je podsetio da je kinesko ministarstvo više puta jasno stavljalo do znanja da je ulazak kineskog meteorološkog balona u vazdušni prostor SAD bio “posledica više sile i potpunog udesa”, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Kineski portparol je na brifingu u ponedeljak rekao da su SAD već duže vreme zloupotrebljavale svoje tehnološke prednosti za masovno, neselektivno prisluškivanje i krađu tajni širom sveta, uključujući i njihove saveznike.

“U stvari, SAD su najveća zemlja na svetu u oblasti nadzora i izviđanja, sa najvećom špijunskom mrežom na svetu”, rekao je Vang.

Prema izveštaju Anzera, informativne platforme za sajber bezbednost, NSA je daljinski ukrala više od 97 milijardi globalnih internet podataka i 124 milijarde telefonskih zapisa za 30 dana, dodaje CMG.