Kina i SAD će se udružiti u mešovitom dublu na Svetskom prvenstvu u stonom tenisu 2021. prilikom 50. godišnjice ping-pong diplomatije, saopštila je u ponedeljak Medjunarodna stonoteniska federacija.

„To je nešto zbog čega treba da se raduju ljubitelji stonog tenisa i sportska zajednica Kine i SAD, kao i dva naroda koji podržavaju kinesko-američko prijateljstvo“, rekao je Džao na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Pre pedeset godina, američki stonoteniski tim je bio pozvan od strane kineskih kolega da poseti Kinu na završetku 31. Svetskog prvenstva u Nagoji u Japanu. Američki stonoteniseri sleteli su u Peking 10. aprila 1971. godine, postavši prva američka grupa koja ga je posetila od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. Kineski tim je otišao u uzvratnu posetu SAD naredne godine.

Veruje se da su ovi dogadjaji na kraju stvorili uslove za istorijsku posetu tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, kada je Hladni rat bio na vrhuncu, što je jasno odredilo pravac za normalizaciju odnosa Kine i SAD u godinama koje su usledile.

„Iz ovog poglavlja istorije najvažnija je inspiracija da sve dok se drže medjusobnog poštovanja i ravnopravnog tretmana, zemlje sa različitim istorijskim poreklom i društvenim uredjenjima mogu da ostvare miran suživot i saradnju u kojoj sve strane dobijaju“, podvukao je Džao.