“Ako bude pozitivnih vesti na kraju sastanka Vučić-Kurti, to je dobro za ceo region”, rekao je Pendarovski novinarima koji u pres centru prate novu rundu dijaloga Beograda i Prištine.

Pendarovski je rekao da ne može da daje prognoze. On je naveo da se pozdravio i sa Vučićem i Kurtijem i poželeo im “dobar i uspešan posao”.

Pendarovski je odrično odgovorio na pitanje da li je ovo dan D za pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.
U Ohridu se danas održava sastanak lidera Kosova i Srbije pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije o kojem su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usmeno saglasili na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu.

Evropska unija je izabrala Severnu Makedoniju za mesto sastanka jer su Ohridski sporazum iz 2001. i Prespanski sporazum iz 2018. najpoznatiji noviji primeri uspešnog rešavanja sporova u regionu.

Domaćin sastanka je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski koji je pre početka dijaloga odvojeno razgovarao sa Borelom i Lajčakom, Kurtijem i Vučićem.

Sastanci se održavaju u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *