U Regionalnoj komandi – Zapad misije Kfora Pendarovski se sreo sa pripadnicima makedonskog kontingenta i imao sastanak sa komandantom te regionalne komande pukovnikom Frančeskom Ferarom.

“Učestvanjem 65 pripadnika (u Kforu) naša zemlja kao članica NATO daje aktivan doprinos jačanju mira i stabilnosti u regionu i šire”, rekao je Pendarovski.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, na sastanku sa Ferarom Pendarovski je obavešten o ciljevima i ukupnim aktivnostima te komande u podršci miru i bezbednosti na Kosovu.

Dodaje se da je sa pripadnicima makedonskog kontingenta u misiji Kfora, gde je raspoređeno 65 pripadnika Armije Severne Makedonije, razgovarano o njihovim obavezama i dužnostima u izvršavanju zadataka, kao i o njihovim tekućim aktivnostima.

Pendarovski je, kako se navodi u saopštenju, istakao da njihova misija ima i dodatnu vrednost, jer, kako je rekao, “služe u zemlji koja nam je sused i prijatelj i sa kojom imamo duboke istorijske, kulturne i ekonomske veze”.

Predsednik Severne Makedonije je pripadnicima makedonske armije u Kforu poručio da njihovo prisustvo na Kosovu još više produbljuje i jača te odnose.

Pendarovski je tokom današnje radne posete Kosovu prethodno u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.