Pendarovski je to rekao u intervju u emisiji “360 stepeni”, emitovanoj večeras na medijskom javnom servisu MTV, ističući da ne treba dozvoliti da proces ekstradicije Ljupča Palevskog iz Turske traje predugo.

“To je posao ministra pravde, koji je to i uradio (poslao zahtev za ekstradiciju), ali je slučaj prekrupan da ostavimo da se tek tako odvija kroz neke birokratske koridore i ne daj Bože da traje mesecima ili godinama”, rekao je predsednikSeverne Makedonije Stevo Pendarovski na pitanje da li zbog toga može biti optužen za mešanje u nezavisnost pravosuđa u Turskoj.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije uputilo je 7. decembra Turskoj zahtev za ekstradiciju Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj poternici uhapšen 5. decembra i gradu Balikesir u Turskoj, gde je stigao preko Bugarske i Srbije.

Osnovno javno tužilaštvo Skoplje je u slučaju otmice i ubistva 14-godišnje devojčice Vanja Đorčevske i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog je 5. decembra pokrenulo je istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac devojčice.

Četvoro je osumnjičeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična dela – “otmica” i “dva ubistva na svirep način” (jednog maloletnog lica i jednog iz koristoljublja), dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog dela “otmice maloletnog lica”.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju prihvatio je juče predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Devojčica Vanja je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutru oko 7.30, a prema izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo pronađeno je u ataru sela Brazda na periferiji Skoplja, gde se nalazio i zapaljeni automobil Sitroen, koji je korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodila je otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika Sitroena, koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra i tog automobila.

 

Pendarovski: Vučić nije tražio saglasnost, ali mislim da je to gest prijateljstva

 Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da nema distancu prema srpskim vlastima i ocenio da je gest prijateljstva to što je stavljen u predizborni spot Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ne slažem se da imam distancu. Ne. Moja distanca ne postoji. Mislim da je  najbolji dokaz u obratnom pravcu poslednja proslava (Ilindena) u Prohoru Pčinjskom, gde me lično dočekao sprpski predsednik u svetilištu makedonske državnosti. Nemam takav utisak”, rekao je Pendarovski u intervjuu u emisiji “360 stepeni” emitovanoj na medijskom javnom servisu MTV.

Predsednik Severne Makedonije je to rekao na konstataciju novinara da je “sasvim neočekivano da se pojavio u  predizbornom spotu SNS-a predsednika Vučića, jer je neko u makedonskoj vlasti ko ima distancu sa sprskim vlastima”.

Pendarovski je, smejući se, rekao da je bio iznenađen jer Vučić nije zatražio njegovu saglasnost za taj spot, ali da to što ga je stavio smatra gestom prijateljstva.  

“Napisao sam mu jednu poruku u vezi tog. Rekao sam da me je stavio u spot, da nije kritika, da sam bio iznenađen što sam se sam se video u tom predizbornom spotu. Mislim da je to ipak gest prijateljstva, iako ima ljudi koji drugačije tumače”, rekao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, to je spot za sportska takmičenja i Vučić verovatno nema previse takvih scena u kojima se takmiči sa stranim državnicima.

“Tu koristi scene u kojima ja i on igramo šah istim povodom 2. avgusta. (u Prohoru Pčinjskom)”, objasnio je predsednik  Severne Makedonije Stevo Pendarovski.