„Poslednjih godina, zahvaljujući napornom radu SZO i zajedničkim naporima međunarodne zajednice, svet je postigao značajan napredak u borbi protiv tuberkuloze“, rekla je Peng u obraćanju video-konferenciji povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

„Kineska vlada veoma ozbiljno shvata prevenciju i lečenje tuberkuloze i to je ugradila u strategiju zdrave Kine. Uspostavljena su posebna sredstva, pacijentima su obezbeđeni besplatni kontrolni pregledi i lekovi protiv tuberkuloze, a radi se i na unapređenju nove dijagnostičke tehnologije i lekove. Kao rezultat toga, stopa izlečenja tuberkuloze je zadržana iznad 90 odsto“, rekla je ona.

Peng je napomenula da kineska vlada i svi sektori društva aktivno pružaju negu pacijentima sa tuberkulozom, osiguravajući da pandemija ne utiče na lečenje.

Takođe je prenela svoje iskustvo uključenja prevenciju i kontrolu tuberkuloze u zemlji, pošto je proteklih godina posetila mnoge zdravstvene ustanove, škole i zajednice.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, podseća na jednu od najstarijih zaraznih bolesti. Iako je u mnogim delovima sveta gotovo iskorenjena, u drugima i dalje dovodi do teških posledica.