„Ne mislimo da je predlog Poljske održiv“, rekao je Džon Kirbi u saopštenju.

On je ocenio da bi konkretno takva akcija vojne pomoći Ukrajini u vreme ruske invazije na tu zemlju, dovela NATO u još složeniju situaciju.

Poljska je juče saopštila da je spremna da hitno, bez naknade, stavi svoje avione MIG-29 koje je više puta od zemalja NATO molila Ukrajina na raspolaganje SAD i pošalje u bazu NATO Ramštajn u Nemačkoj, odakle bi mogli da budu prebačeni Ukrajni.

Kirbi je rekao da najava Poljske da namerava da pošalje 28 aviona u američku bazu u Nemačkoj pokreće zabrinjavajuće izglede da ratni avioni kreću iz američke i NATO baze da lete u vazdušni prostor koji je sporan u odnosima sa Rusijom u ukrajinskom sukobu.
„Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim NATO saveznicima o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono postavlja, ali ne mislimo da je poljski predlog održiv“, rekao je Kirbi.

Predloženi poklon ratnih aviona bio bi podstrek za moral Ukrajinaca koji su pod napadom Rusije gotovo dve nedelje, ali to predstavlja i rizik da se rat proširi izvan Ukrajine.

Rusija je saopštila da bi podršku ukrajinskim vazdušnim snagama smatrala kao ulazak u rat i da bi na to moglo da uzvrati.

Američki zvaničnici nisu bili unapred obavešteni o poljskoj ponudi Migova. Taj predlog nije pomenut u razgovorima državnog sekretara SAD Entonija Blinkena tokom njegove posete Poljskoj ovog vikenda, rekao je jedan američki zvaničnik upoznat s tim razgovorima, prenosi agencija AP.