Pešić je na početku obraćanja novinarima rekao da mu se prvi put u karijeri desilo da su mediji objavili informaciju o nekom igraču pre nego što je on to saopštio ekipi.

Naveo je da niko nije „precrtan“ i „odstranjen iz ekipe“ i dodao da je „zajednički“ odlučeno da se ne javlja nikome na telefon i da će novinari imati priliku da postavljaju pitanja upravo na današnjoj konferenciji u Beogradskoj areni.

„Sa njim je obavljen dosta dobar razgovor. Odluka je moja, nije laka, ne samo zbog toga što je on dugo godina u reprezentaciji, već nije laka ni za jednog igrača. I on je možda bio malo iznenadjen, ali to je sastavni deo sportskog života“, rekao je Pešić.

„Direktno sam mu rekao da ne mogu, nakon svega što sam video, da mu ponudim status i mesto koje je do sada imao u reprezentaciji, da se okrećem igračima koji u ovom trenutku, po mom mišljenju, mogu više da daju“, dodao je Pešić.

Selektor Srbije je bilo i razgovora o tome da dosadašnji kapiten reprezentacije ostane u timu kao rezervni igrač, ali da se od toga odustalo.

„On nikada nije bio igrač sa klupe, a iskreno ima boljih igrača od njega za te pozicije. Ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego od igrača koji najbolje izmedju sebe funkcionišu.To je odluka koja je doneta. On se zahvalio i ja sam se zahvalio zbog načina na koji je to prihvatio“, rekao je Pešić.

„Dakle, niko nije precrtan, niko nije odstranjen, ni eliminisan, to ću da podvučem“, istakao je Pešić.

Pešić je naveo da ga nije iznenadilo to kako je javnost reagovala na njegovu odluku o Teodosiću i dodao da je i pre 20 godina doživljavao „kritike, napade, vredjanja“.

„Mene to ne dodiruje, znam šta treba da radim. Odrekao sam se mnogih stvari da bih došao ovde da pomognem. Prepreke u životu trenera su svaki dan, samo je pitanje kako ih rešava. Ja sam ih dosad rešavao relativno dobro zbog mog odnosa: dokle god je košarka cilj, uspećeš, ako košarka postane sredstvo da bi došao do nekog uspeha, onda nema uspeha“, rekao je Pešić.

Upitan šta misli o oproštajnoj žurci Teodosića, selektor je rekao da je za njega najvažnije ono što se dešava na terenu.

„Svaki igrač može da radi ono što hoće, ako je spreman da ispuni ono što trener traži. Nisam policajac, već sam selektor reprezentacije“, rekao je on.

Na pitanje ko će biti novi kapiten reprezentacije, Pešić je odgovorio da Srbija ima dva kapitena.

„Kapiteni su odredjeni. Imaćemo dva – Nemanju Bjelicu i Vladimira Lučića. To je moja želja i želja igrača“, rekao je Pešić.

Upitan ko će, umesto Teodosića, biti novi lider nacionalnog tima, selektor je rekao da lidera ne odredjuje on, nego da se lider stvara na terenu.

Dodao je da nijedan igrač ne može do kraja da se zameni, kao što nisu mogli da se zamene Dejan Bodiroga ili Aleksandar Djordjević, jer svaki igrač nosi neku svoju specifičnost.

„Imamo igrače koji su već afirmisani, koji su pobedjivali velike utakmice, koji znaju da iznesu teret i pritisak javnosti, a i obavezu prema svom timu“, rekao je Pešić.

Reprezentacija Srbije, koja je 1. avgusta u Sportskom centru u Staroj Pazovi počela pripreme, u sredu će u Ljubljani igrati protiv Slovenije pripremni meč.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo Srbija će 25. avgusta dočekati Grčku, a tri dana kasnije igraće na gostovanju protiv Turske.

Evropsko prvenstvo biće održano od 1. do 18. septembra u Češkoj, Gruziji, Nemačkoj i Italiji. Protivnici Srbije u Grupi D biće Izrael, Holandija, Finska, Poljska i Češka.