U saopštenju se navodi da će tokom ove nedelje onlajn peticija “Pravda za Nikolinu”, koju je već potpisalo nekoliko hiljada građana Srbije, biti predata predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću i šefovima svih poslaničkih grupa, kao i ministarki pravde Maji Popović, ministarki za brigu o porodici Dariji Kisić i ministru saobraćaja Goranu Vesiću.

U peticiji se između ostalog navodi da statistike pokazuju da se po broju poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, gledano prema broju stanovnika, Srbija uz Rumuniju i Bugarsku nalazi među najnebezbednijim državama u Evropi, dok istovremeno, pravosudna statistika pokazuje da trend da se za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izriču “paradoksalno blage kazne”.

“Više od 67 odsto svih kazni, koje su izrečene za krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, otpada na uslovne presude. Zatim slede novčane kazne, dok se u svega oko deset odsto slučajeva izriču zatvorske kazne. Dosuđene zatvorske kazne uglavnom su blage i često ispod propisanog minimuma”, navodi se u saopštenju.

U peticiji se traži i da “svi počinioci teškog krivičnog dela u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom moraju suđenja čekati u pritvoru”.