Petković u saopštenju navodi da je izjava glavnog pregovarača prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Besnika Bisljimija licemerna jer je “on taj koji u Briselu obećava sve i svašta”, navodeći da je to pitanje koje “više treba da interesuje javnost u Prištini”.

“Nema sumnje da Bisljimi često izjavljuje ono što bi zapravo želeo da čuje, ali jedina istina koju predsednik Vučić jasno i nedvosmisleno ponavlja jeste da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova i uvek snažno brani poziciju Beograda i srpskog naroda zbog čega se delegacija Prištine pokunjenog nosa uvek vraća s pregovora”, navodi Petković.

Vulin u pisanoj izjavi tvrdi da je sa Vučićem bio od prvog dana briselskog dijaloga i da je bio svedok nečuvenih pretnji i ucena.

On je naveo da Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova kao i da je Vučić bio “taj koji je sprečio da takozvano Kosovo postane član Ujedinjenih nacija”.

Glavni pregovarač prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da predsednik Srbije na privatnim sastancima u Briselu kaže da shvata da treba da prizna Kosovo, ali da je potrebno više vremena za to.

“Gospodin Vučić na privatnim sastancima kaže pred službenicima u Briselu da on shvata da treba da prizna Kosovo, ali treba da se pripremi teren u Srbiji, treba vremena, a posle u javnosti kaže da nikada neće priznati”, rekao je Bisljimi u intervjuu za RTK2.

Bisljimi: Vučić u Briselu kaže da shvata da treba da prizna Kosovo, ali mu treba vremena

Glavni pregovarač prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da predsednik Srbije na privatnim sastancima u Briselu kaže da shvata da treba da prizna Kosovo, ali  da je potrebno više vremena za to.

Kako je preneo portal KoSSev, Bisljimi je u intervjuu za RTK2 razgovore Beograda i Prištine podelio u tri procesa.

Prvi su pregovori, odnosno ono što je započeto na sastanku Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, gde se, kako kaže, govori o jednom sveobuhvatnom, finalnom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Drugi proces predstavlja rad na normalizaciji energetske situacije u četiri opštine na severu Kosova, ali i, kako dodaje, zameni “ilegalnih tablica legalnim”.

Treći paralelni proces je francusko-nemačka inicijativa koja je pokrenuta u Prištini i Beogradu, a kojom, kako navodi Bisljimi, pokušava se da se pronadje “prelazno rešenje pre konačnog rešenja sa uzajamnim priznanjem”.

U vezi sa ovim predlogom, Bisljimi kaže da je broj osoba koje imaju pristup informacijama “jako ograničen”.

Bisljimi tvrdi da dijalog previše dugo traje te da će “što pre zaključimo ovaj process, utoliko veća korist biti za gradjane Kosova i Srbije“.

“Gospodin Vučić na privatnim sastancima kaže pred službenicima u Briselu da on shvata da treba da prizna Kosovo, ali treba da se pripremi teren u Srbiji, treba vremena, a posle u javnosti kaže da nikada neće priznati”, tvrdi Bisljimi.

Tvrdi da se Kosovo “već demokratizovalo”, ima “najveći ekonomski rast ikada”, napredak u vladavini prava.

“To ne može da se kaže i za Srbiju. Dakle, ukoliko recipročno priznanje vidimo kao taoca, onda je Srbija više od Kosova talac ovog uzajamnog priznanja”, poručio je Bisljimi.