Petković je u pisanoj izjavi, odgovarajući na optužbe kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) da su za situaciju na severu Kosova krivi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Petković, naveo da Kurti krivca za situaciju može pronaći u ogledalu „jer će tamo videti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu“.

„Gomilanje jedinica Rosu i specijalca pod punom oprenom, kao i otvorene pretnje Srbima nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi“, tvrdi Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dodao je da predsednik Srbije svakoga dana poziva na mir, stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja.

Kurti izjavio je večeras da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorni za situaciju na severu Kosova.

„I pre nego što smo počeli sa izdavanjem ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prelazima sa Srbijom, nelegalne srpske strukture na severu počele su da blokiraju puteve i pucaju iz oružja. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i pretnji u Beogradu i Raškoj“, naveo je Kurti putem video poruke na Fejsbuku.