“Po postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine. Drugo, takođe po sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima koji je 2. maja 2023. u Briselu u Dijalogu na visokom nivou predstavio svoj Nacrt”, rekao je Petković u pisanoj izjavi.

Rekao je da Upravljački tim čine Srbi s Kosova i Metohije i da je 21. oktobra prošle godine “Velika petorka”, zajedno s predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, predstavila Srbiji Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a da je Kurti taj dokument javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

Petković je ukazao je da je “nemoguće da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog”.

“Nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao” – podsetio je Petković.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *