Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na RTS-u da je “pokušaj ukidanja platnog prometa Srbije jedna od najtežih jednostranih odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koja ima za cilj egzodus srpskog naroda i udara na opstanak Srba na Kosovu i Metohiji”.

“Kada hoćete nekome da ukinite plate, penzije, socijalna davanja, jasno je da želite da se obračunate sa njim”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, radi se o protivpravnoj odluci, dok sa druge strane prištinske vlasti “na divlje” koriste evro, a proglašavaju dinar nezakonitim na Kosovu.

“Mi smo se snažno suprotstavili ovakvom gaženju prava srpskog naroda”, rekao je Petković.

On je dodao da su medijski nastupi tim povodom samo deo aktivnosti.

Podsetio je i na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak u Davosu pričao o tome sa mnogim međunarodnim akterima.

“Svakako očekujem da se ispuni ono što je Lajčak rekao, a to je da se nada rešenju, da se neće završiti sa negativnim posledicama”, rekao je Petković.

Govoreći o inicijativi za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova, Petković je rekao da je od 5. decembra, kada je pokrenuta inicijativa, nastala panika u Prištini i da su stalno prisutne opstrukcije prikupljanja potpisa za peticiju, koja je u toku.

Na pitanje o dijalogu u Briselu, Petković je rekao da je Beograd uvek posvećen dijalogu, a da su protiv dijaloga Bisljimi i Kurti.

Naveo je da Srbija još nije dobila nikakav poziv za sastanak.