Dodao je da kopmpromis nije ružna reč, ali da mu se čini da “sagovornici, sa svojim mentorima, žele da nameću rešenja, a ne da se dođe do kompromisa”.

On je naglasio i da dijalog ide u potpuno pogrešnom pravcu, ali ne krivicom Beograda.

“Mi smo izneli predlog koji maksimalno vodi računa o našem narodu. On je pažljivo sastavljen. Sa stručnjacima smo vodili računa o svakoj reči. Međutim, druga strana nije uložila ni trunku napora da bi moglo da se kaže da ide u pravcu pronalaženja bilo kakvog kompromisa”, rekao je Petković nakon sastanka sa delegacijama Prištine i EU u Briselu.

Dodao je da je više nego očigledno da u Prištini nema političke volje da se dođe do rešenja.

“Nastavićemo da pregovaramo. Svaki atom snage ćemo uložiti ne bi li se došlo do rešenja i kako bi se sačuvao mir”, rekao je Petković.

Podvukao je da su pregovori trajali šest sati, da je više od tri i po sata prošlo u direktnim pregovorima sa delegacijom Prištine, a ostalo u bilateralnim sastancima sa predstavnicima EU.

“Dogovoreno je da 4. aprila pregovori budu nastavljeni. Videćemo da li će to biti i poslednja runda. Ako žele da dođu do rešenja, onda moraju da ulože napor. Čini se da Priština i Kurti to ne žele, kao ni EU”, zaključio je Petković.